Każda kuchnia charakteryzuje się własnymi tradycjami, ceremoniałami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga oraz łatwa. Większości z nas kojarzy się wyłącznie z pierogami (które są wybitnie doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za lokalne, głównie z powodu serwowania ich na terenach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone przeważnie z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak szablonowych pierogów ruskich czy również żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to wyłącznie pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, charakterystycznych dla różnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednak jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w zasadzie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film