Dobra kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Pośród licznych alternatyw, jakie oferuje kuchnia z Europy należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, kolorów i spora dawka zdrowia.
Typowe włoskie potrawy
Standardowemu Polakowi włoska kuchnia, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe włoskie potrawy
Pasty to baza włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do makaronu. włoska restauracja bez glutenu w Krakowie Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz przeróżne warzywa, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, focaccia, minestrone oraz liczne desery – np. granita czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film